Ενημέρωση για διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο Τρικάλων Ημαθίας η Λίζα Τσέκου, προϊσταμένη του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας του Εργαστηριακού Κέντρου Βέροιας μαζί  με τον Βαπτιστή Παντή, διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας μετά από πρόσκληση της Σχολικής Νοσηλεύτριας του σχολείου, Εύης Σαμανίδου. Η κα Τσέκου ενημέρωσε τους μαθητές της Γ Γυμνασίου  για ένα  πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία τους, τις διατροφικές διαταραχές που προκύπτουν συχνά στην περίοδο της εφηβείας.

Οι μαθητές την  παρακολούθησαν  με ενδιαφέρον καθώς  με ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο και χρησιμοποιώντας αρκετό εποπτικό υλικό τόνισε τη σημασία της διαμόρφωσης ορθής διατροφικής συμπεριφοράς από πολύ μικρή ηλικία τόσο σε οικογενειακό επίπεδο όσο και στο σχολείο ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι αργότερα. Επιπλέον εξήγησε ότι οι διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και η νευρική ανορεξία, είναι σοβαρές παθήσεις που κρύβουν κινδύνους ακόμη και για την ίδια τη ζωή των ασθενών και τις συνέδεσε με  τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται σήμερα και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση των εφήβων.

Τέτοιες δράσεις δίνουν στους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ζητήματα που σχετίζονται με την προαγωγή της υγείας και της ευημερίας τους,  στο πλαίσιο μιας σφαιρικότερης θεώρησης του μαθητή ως προσώπου με συναισθηματικές και κοινωνικές ανησυχίες και προβληματισμούς. Η εστίαση στα ζητήματα αυτά απορρέει από την κρίσιμη σημασία που αποκτούν κατά την αναπτυξιακή φάση της  εφηβείας, την οποία διέρχονται οι μαθητές  του Γυμνασίου, η  αυτοεικόνα και αυτοαντίληψή τους και η σχέση με τον εαυτό τους, καθώς επίσης και με τους συνομηλίκους τους και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής, λήψης αποφάσεων, αντίστασης στην πίεση των ομηλίκων, μείωσης του άγχους και θετικής αντιμετώπισης των καταστάσεων.

          Ευχαριστούμε το Εργαστηριακό Κέντρο και το ΕΠΑΛ  Βέροιας για την συνεργασία  και ιδιαίτερα την κυρία Τσέκου για την πρόθυμη ανταπόκρισή της στις προσκλήσεις  μας όλα αυτά τα χρόνια  και ευχόμαστε να γίνεται συχνά άνοιγμα του προγράμματος του σχολείου προς ζητήματα που σχετίζονται με την προαγωγή  της σωματικής και ψυχικής υγείας  των μαθητών.