“Γιορτή Κρέπας” στο Γυμνάσιο Τρικάλων

Την Δευτέρα 5-2-2024 οι μαθητές του Β1 τμήματος του Γυμνασίου στα πλαίσια της γιορτής Chandeleur (γιορτή της Υπαπαντής στη Γαλλία) και με πρωτοβουλία της καθηγήτριάς τους, Βασιλικής Μανασίδου έφτιαξαν κρέπες μετατρέποντας το μάθημα των Γαλλικών σε εργαστήρι μαγειρικής τέχνης και γευσιγνωσίας και συζήτησαν για αυτό το γαλλικό έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Γαλλία προσεγγίζοντας έτσι την γαλλική νοοτροπία και τον πολιτισμό. Οι κρέπες με το στρογγυλό σχήμα και το χρυσαφί χρώμα συμβολίζουν τον ήλιο, παραπέμποντας στην επιστροφή της άνοιξης μετά τον κρύο χειμώνα. Επίσης, μία παράδοση υποστηρίζει πως αν δε γίνονταν οι κρέπες, η σοδειά όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν. Επίσης η τηγανίτα πρέπει να πέσει σωστά στο τηγάνι για να εξασφαλιστεί η τύχη και η ευημερία. Οι άνθρωποι στο χωριό γύριζαν την πρώτη τηγανίτα στον αέρα με το δεξί τους χέρι και κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα στο αριστερό τους χέρι. Στη συνέχεια, το κέρμα τυλίγεται σε κρέπα και περνάει τελετουργικά στην οικογένεια πριν τοποθετηθεί σε ένα ντουλάπι στο δωμάτιο μέχρι το επόμενο έτος.Λέγεται ότι οι κρέπες έπρεπε να φυλάσσονται στο ντουλάπι, έτσι ώστε οι επόμενες συγκομιδές να είναι άφθονες.Κρατούσαν λοιπόν τις κρέπες που περίσσεψαν από την προηγούμενη χρονιά για να δώσουν χρυσά νομίσματα στον πρώτο φτωχό που ήρθε στο σπίτι τους. Αν έκαναν τα παραπάνω, η οικογένειά θα είχε σίγουρα χρήματα κατά τη διάρκεια του έτους.Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την προετοιμασία, έφαγαν, χάρηκαν το διαφορετικό μάθημα. Η διδασκαλία της ξένης γλώσσας με εναλλακτικό τρόπο, με μεθόδους που προβάλλουν πραγματικές καταστάσεις της καθημερινότητας των ξένων ενθαρρύνει τους μαθητές στην εκμάθηση της γλώσσας και το μάθημα γίνεται πιο θελκτικό και ενδιαφέρον για τους μαθητές.